Настани

Bojan Babic book presentation Illegal Parnassuss and discussion What does it mean to be a Foreigner with Nikola Gelevski and Robert Alagjozovski

bojan babic

Within  the Human rights Film Festival | Kinoteka na Makedonija-Skopje | 18-20 November 2016 | As prelude 18 November (Friday) 8pm Austerlitz by Sergei Loznitsa (74min.) The new film from Sergei Loznitsa Austerlitz, is a stark yet rich and complex portrait of tourists visiting the grounds of former Nazi extermination camps, and a sometimes sardonic study of the relationship (or the clash) between contemporary culture and the sanctity of the site. What happens when the memorial and the museological meet — when places of death and destruction are transformed into tourist destinations? Sergei Loznitsa's new film Austerlitz (which takes its...

Продолжи со читање →

Бојан Бабиќ промоција на книгата „Илегален Парнас“ и разговор- „Што значи да се биде странец?“  со Никола Гелевски и Роберт Алаѓозовски

bojan babic

  Во рамките на Филмски фестивал за човекови права Кинотека на Македонија Селектор на филмската програма: Петар Милат 18 ноември (петок) Како прелудиум 20:00 АУСТЕРЛИЦ (Austerlitz) Документарен, Германија Режија: Сергеј Лозница Сценарио: Сергеј Лозница 2016 г., 74 мин., црно-бел, ДСП Новиот филм на Сергеј Лозница  Аустерлиц е остар, но богат и комплексен портрет на група туристи, кои се во посета на поранешен нацистички концентрационен логор, а на моменти претставува иронична студија на врската (или судирот) помеѓу современата култура и светоста на местото. Клучното прашање кое е провокација за авторот е што се случува кога ќе се сретнат меморијалното и музеолошкото -...

Продолжи со читање →

Хрватскиот писател Горан Ферчец на резиденција во Скопје

goran_fercec_500

Хрватскиот писател Горан Ферчец е петтиот од шестте автори кои престојуваат во Скопје во 2016 година во рамките на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточна Европа. Од први октомври во Скопје престојува хрватскиот писател Горан Ферчец  (1978 г.), четвртиот од шестте автори за 2016 година во рамките на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточна Европа. Тоа ќе биде шанса за македонската јавност подобро да се запознае со еден од најдобрите млади хрватски прозаисти и граѓански активист, чиј роман Овде нема да има чуда беше издаден и кај нас, од Издавачката куќа Икона, во превод...

Продолжи со читање →

Поклонение

Tiit_EU_INFO

Романот Поклонение е базиран на хрониките за Првата крстоносна војна во 11-тиот век, со Ерусалим како сон во нивните глави. Романот зборува за важноста на меѓучовечките односи, како и за лојалноста, љубовта, пријателството. Интересните медитативна визии, внатрешните монолози и особено прашањето поради кои идеали луѓето решиле да заминат на поклонение и да се изложат на големо страдање, го создава психолошкиот преглед на внатрешниот свет на крстоносците, во исто време давајќи добар преглед на тоа како била планирана крстоносната војна, изведена и образложена. Книгата е своевидна карта и хронологија на оваа крстоносна војна; тоа е длабок поглед во историјата на европската...

Продолжи со читање →

Дебата со Тијт Алексеев и Гоце Смилевски: “Што е ново под сонцето: историја, геополитика, љубов и војна?“

Gothem-Facebook-Ilij----skopje

Тијт Алексеев, современ автор од Естонија и добитник на Европската награда за литература е гостин на Издавачката куќа Готен по повод објавувањето на романот Поклонение, во едицијата „Алказар“. Во Скопје промотивната дискусија ќе се одржи во просториите на ЕУ инфо центарот, во петок, 23 септември, во 19 и 30 часот, на тема “Што е ново под сонцето: историја, геополитика, љубов и војна?“, на која учесник ќе биде и најпреведуваниот македонски автор Гоце Смилевски, кои со естонскиот колега ја споделува пасијата за историски романи, но и престижната европска награда. Гостувањето и преводот на книгата од Тијт Алексеев е овозможено преку програмата...

Продолжи со читање →

Промоција на романот Поклонение од Тијт Алексеев во Струга

Flaer_Tijt Aleksejev_100x145mm_3

Во четврток, 22 септември, во 20 часот, во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга ќе биде претставен романот Поклонение од Тијт Алексеев, кој е гостин на Издавачката куќа Готен по повод објавувањето на овој роман Овој несекојдневен автор на далечната естонска литература, кој е добитникот на европската награда за литература, пред публиката во Струга ќе го претстават професорката и книжевен критичар Елизабета Шелава и писателот Роберт Алаѓозовски. Гостувањето и преводот на книгата од Тијт Алексеев е овозможено преку програмата Креативна Европа на Европската унија во рамките на проектот „Подлабока Европа, поширок опсег“ во која на македонски беа преведении дела...

Продолжи со читање →

Естонскиот писател Тијт Алексеев во Македонија

tijt alekseev

Еден од најреномираните современи автори од Естонија, Тијт Алексеев, добитник на Европската награда за литература, е гостин на Издавачката куќа Готен по повод објавувањето на романот Поклонение, во едицијата „Алказар“. Во рамките на гостувањето, ќе се одржат два промотивни разговори во Скопје и во Струга, на кои на публиката ќе ѝ биде претставен овој несекојдневен автор на далечната естонска литература. Во рамките на својот престој во Скопје, Тијт Алексеев, кој е претседател на Друштвото на писатели на Естонија ќе оствари средба со здружението на Независни писатели на Македонија, разменувајќи идеи за соработка меѓу двете литератури. Гостувањето и преводот на книгата...

Продолжи со читање →