Настани

Две авторски вечери со Теофил Панчиќ во Скопје и Битола

20150319_194451

Во рамките на резиденцијалната програма за книжевници под мотото „Апсолутно модерен“, во организација на издавачката куќа Готен, а под покровителство на Европската мрежа за книжевност и книги Традуки во март во Скопје престојуваше Теофил Панчиќ, култен колумнист и критичар на белградскиот неделник Време и коментатор на радиото Слободна Европа, како и на редица други медиуми во регионот.

Продолжи со читање →

Промоција на Опсада на црквата Свети Спас

robertpokanapetr1

Опсада на црквата Св. Спас е ремек-дело на српската книжевност. Во него, користејќи ги најдобрите манири на постмодерната нарација, Горан Петровиќ опфаќа неколку векови на историја и култура, од раниот среден до крајот на дваесеттиот век, при што вешто испреплетува моќни архетипски слики и метафизички слоеви, но и многу енциклопедиски референци, во духот на борхесовски библиофил. Со тоа создава повеќеслоен роман, околу чиишто значења сѐ уште се пишуваат научни студии, но и се кршат копјата во книжевната критика. Најдоминантниот слој во романот е силно инспириран од византиската духовност и српската црковна традиција и тоа се гледа во самата градба на...

Продолжи со читање →

Книжевно матине

pokanakolaz11a

Почитувани, Издавачката куќа Готен Ве поканувa на Промоцијата на првата книжевна резиденција „Апсолутно модерен“, под покровителство на Традуки и книжевното матине со Андра Ротару, поетеса од Романија, која што е прва гостинка за 2014.

Продолжи со читање →

Промотивна дискусија

buinjac210x1376a

Почитувани, Здружението на граѓани Есперанца и Издавачката куќа Готен Ве поканувaат на Промотивна дискусија по повод објавувањето на книгата „Креативните индустрии помеѓу митот и реалноста“ од Давор Буињац. Воведен збор на дискусијата ќе има Роберт Алаѓозовски, а учесници ќе бидат, самиот автори, Давор Буињац, Билјана Тануровска – Ќулавковски и Нада Пешева. Настанот ќе се одржи во промотивната сала на Скопски саем, среда, 9 април, 14 часот. Оваа книга е сублимен приказ на улогата и значењето на креативните индустрии во добата на т.н. „нова економија“. Книгата е поделена на два дела: теориски и практичен. Во првиот дел се обработуваат најбитните дилеми...

Продолжи со читање →

“Ангажманот меѓу ЕУ и Балканот” авторска вечер со Теофил Панчиќ

robertpokana1403a

Ни претставува задоволство да ве поканиме на авторската вечер „Ангажманот помеѓу Балканот и ЕУ“ со Теофил Панчиќ, култен колумнист и критичар на белградскиот неделник Време и коментатор на радиото Слободна Европа, како и на редица други медиуми во регионот.

Продолжи со читање →

Call for applications: Literary Residency “Absolute Modern”, Skopje 2014

bekimrweba

Goten Publishing House in cooperation with the TRADUKI network invite writers and translators from Southeast Europe (Slovenia, Croatia, Serbia, Albania, Kosovo, Bosna and Herzegovina, Montenegro, Bulgaria and Romania) to apply for writers-in-residence program «Absolute Modern», in Skopje, Macedonia. Three residential scholarships, each in the duration of 4 weeks, are available in the spring semester of the year 2014: 01.04.2014 01.05.2014 01.06.2014 and in the autumn 2014: 01.09.2014 01.10.2014 01.11.2014 Applicants eligible for this fellowship are fiction writers, poets, essayists, columnists, translators and playwrights. We are interested in writers who are innovative, experimental, who cope with contemporary thematics in their works,...

Продолжи со читање →

Меѓународeн Саем на книгата Лајпциг, Германија 14-17.03.2013

leipzig2013800

Во рамките на повеќегодишната соработка цо Саемот на книгата во Лајпциг и мрежата Традуки, издавачката куќа Готен го организира и годинежното учество на мекедонските писатели на оваа најреномирана книжевна манифестација во Германија.

Продолжи со читање →

Готен со најзабележителна промотивна програма на меѓународниот Саем на книгата Скопје 2012

flaerilica

Во склоп на саемот на книгата 2012, во Скопје, извавачките куќи Готен, Темплум и Блесок, во партнерство во мрежата за превод Традуки организира богара промотивна програма.

Продолжи со читање →

Македонија со национален штанд и богата програма на Меѓународниот Саем на книгата во Лајпциг, Германија

leipzig2012flaer

Во рамките на повеќегодишната соработка со мрежата Традуки, на Саемот на книгата во Лајпциг што се одржа од 15 до 18 март 2012 година, издавачката куќа Готен организира национален штанд на Република Македонија. Со тоа претставувањето на Македонија на Саемот на книгата се издигна на највисоко ниво. На штандот беа изложени дела од современи македонски писатели, речиси сите коишто имале свој превод на дела на германски јазик, неколку монографии за Македонија

Продолжи со читање →