Книга на неделата


44. Gjergj Dragoman - Klada_prefin

Добра мисла

Глобалните номади можат сета своја покуќнина да ја соберат во еден куфер. Нови субјекти на историјата станаа мигрантите, бегалците, гастарбајтерите, азилантите. Скитањето на народите ги зафати и Македонија и Србија. Бројките на иселени и на оние коишто се надвор од земјата не можат прецизно да се утврдат, но се огромни.

Рекоа за...

Едно креолско искуство ни донесува младиот српски автор, Вукашин Штрекер, меѓу првите автори во регионот кој се осмели да ги преточи во проза номадско-дијаспоричните искуства на илјадниците гурбетчии од Балканот.

vox populi

Уште едно сведоштво за остварување на американскиот сон, натопено со флуидите и хемикалиите на битничката проза, со отворен пиетет кон бунтовноста и разузданоста на рок генерацијата и Буковски, ирониски врамено во стандардите на холивудското кино-пишување.

Ознаки

Ултра-современиот сензибилитет: лаконски, динамичен, циничен, лишен од секоја патетика, подготвен за саможртва, но и за многу суптилни и забранети задоволства.

Погледнете ја нашата целосна библиотека

Погледни ја колекцијата

Последни настани

39. Vojnovic - Juznjaci_fin(k)

Промоција на романот „Јужнаци, марш!“ од Горан Војновиќ

Видео запис од промоцијата на романот „Јужнаци, марш!“ од Горан Војновиќ. Настанот се одржа на 1 септември, со почеток од 21…

43. Vesela Ljahova - Bezanci_za pecatnica

Промоција на романот „Бежанци“ од Весела Љахова

Видео запис од промоцијата на романот „Бежанци“ и разговорот со авторката Весела Љахова. Настанот се одржа на 26 август, со почеток…

IMG_0692

Промоција на романот „Клада“ од Ѓерѓ Драгоман

Видео запис од промоцијата на романот „Клада“ од унгарскиот писател Ѓерѓ Драгоман. Настанот се одржа на 12 септември, со почеток во…

36718953500_cbb1f306c2_k

Писателот Неџат Ибрахимовиќ на книжевна резиденција во Скопје

До крајот на септември, во рамки на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточно Европа „Апсолутно модерен“, во Скопје ќе…